Biondi Santi - Tenuta Il Greppo
Historie rodiny Biondi Santi a jejich vinařství Greppo je neodmyslitelně spjata s historií a světovým úspěchem vína Brunello di Montalcino.
Clemete Santi, vynikající a dokonce Francouzi uznávaný enolog, začal na počátku 19. stolení vyrábět v Montalcinu červená vína výjimečné kvality vhodná pro další uskladnění. Významně zdokonalil technologii výroby a kvalitou vín zřetelně odskočil od svých konkurentů.
Pokračovatelem vinařské tradice se stal jeho vnuk Ferruccio Biondi Santi. Po zdevastování vinic padlím a mšičkou v druhé polovině 19. století se rozhodl pro výrobu Brunella jako jednoodrůdového vína z odrůdy Sangiovese s plným tělem vhodné pro dlouhodobé zrání. Ve vinařství Greppo provedl celkovou selekci odrůdy Sangiovese, kdy ponechal, případně znovu vysadil, pouze nejvhodnější klony. Zdokonalil a přísným pravidlům podřídil celý proces výroby Brunella. Jeho rozhodnutí bylo vyzdviženo v roce 1932, kdy byl meziministerskou komisí zkoumající oblast Chianti (zahrnuje Montalcino) označen jako „vynálezce“ Brunella.
Po jeho smrti v roce 1917 převzal rodinnou štafetu jeho syn Tancredi Biondi-Santi, který pokračoval v otcem vytyčeném směru výroby Brunella, ale stal se zejména jeho horlivým propagátorem v italském i mezinárodním měřítku. Věnoval velkou pozornost starým ročníkům Brunello Riserva, které jsou uskladněny v rodinných sklepích, a při příležitostných degustacích opakovaně prokazoval potenciál k jejich dlouhověkosti.
Do současnosti vinařství úspěšně přivedl jeho syn Franco, který je rozšířil ze 4 na současných 25 ha vinic. Pokračování rodinné tradice zajišťují jeho děti Jacopo (enolog) a Alessandra (marketing).
Brunello di Montalcino z vinařství Tenuta Il Greppo rodiny Biondi-Santi je znalci považováno za vrchol.
Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem