Benátsko - srdce italského vinařství

Benátsko  italský vinařský region Veneto 2

Benátsko (Veneto) -  srdce italského vinařství

Benátsko (Veneto) je jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších regionů Itálie, nacházející se v severovýchodní části země. Tento region je známý svou bohatou historií, kulturním dědictvím, nádhernými městy a především svým kvalitním vínem. Benátsko je domovem více než 4,9 milionu obyvatel a jeho hlavním městem je proslulá Benátky (Venezia). Svojí rozmanitostí a bohatstvím nabízí Benátsko něco pro každého – od romantických kanálů Benátek až po malebné vinice rozprostírající se po celém regionu.

benátsko 1 - historie

Geografie

Benátsko se rozkládá na ploše přibližně 18 400 km² a sousedí s regiony Tridentsko-Horní Adiže, Lombardie, Emilia-Romagna a Furlansko-Julské Benátsko. Na východě je ohraničeno Jaderským mořem, což mu zajišťuje významný přímořský charakter, a na severu alpskými masivy, které mu dodávají dramatickou topografii. Region zahrnuje různé typy krajiny od rovin a nížin přes zvlněné kopce až po vysoké horské hřebeny. Největšími řekami protékajícími Benátskem jsou Po a Adige, které výrazně ovlivňují místní klima a zemědělství.

Historie 

Historie Benátska je úzce spjata s vinařstvím, které sahá až do dob antického Říma. Vinařství zde bylo rozvinuto díky ideálním klimatickým podmínkám a úrodné půdě, které umožnily produkci vína již před více než dvěma tisíci lety. V průběhu středověku hrály benátské vinice klíčovou roli v obchodních aktivitách Benátské republiky. Víno se stalo důležitým exportním artiklem a Benátky byly centrem obchodu, kde se víno prodávalo a distribuovalo do celé Evropy.

V průběhu renesance se vinařství v regionu nadále rozvíjelo, přičemž se začaly používat pokročilejší techniky pěstování révy a výroby vína. Významným obdobím pro benátské vinařství byl také 19. století, kdy region čelil výzvám v podobě fyloxery, avšak díky obnově vinic a zavedení moderních technologií se produkce vína opět zvedla a Benátsko si upevnilo svou pozici mezi předními vinařskými oblastmi.

Vinařství

Vinařství v Benátsku je jedním z nejvýznamnějších v celé Itálii. Region se může pochlubit bohatou tradicí výroby vína, která je doplněna o moderní postupy, jež zajišťují vysokou kvalitu produkce. Benátsko produkuje širokou škálu vín, od šumivých až po robustní červená vína. Díky rozmanitosti podnebí a půdních typů je zde možné pěstovat různé odrůdy révy a vytvářet vína s jedinečnými chuťovými profily.

Významnými vinařskými oblastmi v Benátsku jsou například Valpolicella, kde se vyrábí slavné Amarone della Valpolicella, nebo Prosecco, které je dnes synonymem pro italské šumivé víno. Dalšími důležitými oblastmi jsou Soave, Bardolino a Colli Euganei, které všechny přispívají k bohaté vinařské kultuře regionu.

vinice v Benátsko

 

Hlavní pěstované odrůdy vín

Benátsko je domovem mnoha významných odrůd révy, z nichž některé jsou známé po celém světě:

  • Glera: Hlavní odrůda pro výrobu Prosecca. Tato bílá odrůda se pěstuje především v oblasti Valdobbiadene a Conegliano.
  • Corvina: Jedna z klíčových odrůd pro výrobu Amarone a Valpolicella. Corvina je známá svou schopností produkovat vína s výraznou ovocností a jemnými tříslovinami.
  • Rondinella: Další důležitá odrůda pro výrobu vín Amarone a Valpolicella, která doplňuje Corvinu a dodává vínu komplexitu.
  • Molinara: Často používaná v kombinaci s Corvinou a Rondinellou pro výrobu Valpolicella a Bardolino.
  • Garganega: Hlavní odrůda pro výrobu bílého vína Soave, které je oblíbené pro svou svěžest a minerální charakter.
  • Merlot a Cabernet Sauvignon: Tyto mezinárodně známé odrůdy se v Benátsku rovněž pěstují a jsou využívány jak pro jednoodrůdová vína, tak pro směsi.

Zajímavosti

  • Benátky: Hlavní město regionu je světově proslulé svými kanály, historickými paláci a bohatou kulturou. Je také místem, kde se koná slavný benátský karneval.
  • Vinice v Soave: Pěstování vína v oblasti Soave má dlouhou tradici a zdejší bílá vína jsou jedny z nejlepších v Itálii.
  • Amarone: Toto víno, vyráběné v oblasti Valpolicella, je unikátní svou technikou výroby, při které jsou hrozny před lisováním sušeny, čímž se zvyšuje koncentrace cukrů a chuťových látek.
  • Prosecco: Benátsko je domovem tohoto světoznámého šumivého vína, které se těší obrovské popularitě jak v Itálii, tak na celém světě.

Statistické údaje o regionu

  • Rozloha: 18 400 km²
  • Počet obyvatel: Přibližně 4,9 milionu
  • Hlavní město: Benátky (Venezia)
  • Průměrná roční produkce vína: Přibližně 8-10 milionů hektolitrů
  • Podíl na celkové italské produkci vína: Přibližně 25 %

Benátsko je nejen kulturním a historickým pokladem, ale také významným vinařským regionem, který nabízí jedinečná vína a zážitky pro každého milovníka italské kultury a gastronomie.

 

  ⇐ ZPĚT    k nabídce vín oblasti