Elena Walch: příběh prestižního vinařství v Traminu

Elena Walch: Příběh prestižního vinařství v Traminu

V srdci malebné krajiny Alto Adige, známé také jako Jižní Tyrolsko, se nachází jedno z nejprestižnějších italských vinařství - Elena Walch.
Toto vinařství, zasazené na svazích kolem města Tramín, je synonymem pro kvalitu a inovace v produkci vína.
Díky svému jedinečnému mikroklimatu a pečlivému přístupu k vinifikaci se Elena Walch řadí mezi přední výrobce vín nejen v Itálii, ale i na světové scéně.

Elena WAlch

► Historie vinařství

Elena Walch původně vystudovala architekturu, avšak její cesta se změnila, když se provdala do tradiční vinařské rodiny Walch. Tato změna profesního směru se ukázala být osudovou, neboť s obrovským nadšením přijala výrobu Eleny a ponořila do tajů vína. Díky jejímu inovativnímu přístupu a vášni se rychle dostala na špici jihotyrolské vinařské produkce.

 ► Významné vinice

Rodina Walch vlastní dvě z nejprestižnějších vinic v oblasti: Kastelaz a Ringberg.
Vinice Kastelaz, nacházející se v Tramínu, je známá svými strmými svahy a optimální expozicí slunci, což přispívá k vynikající kvalitě hroznů.
Vinice Ringberg u jezera Kaltern nabízí jedinečné mikroklima, které dodává vínům výjimečnou eleganci a komplexnost.

  •  Kastelaz

Vinice Kastelaz je proslulá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování odrůd Gewürztraminer.
Toto víno vyniká intenzivními aromaty růží, liči a koření, typickými pro tuto odrůdu. Elena Walch zde přináší jedno z nejlepších Gewürztramin

  • Ringberg

Vinice Ringberg je domovem pro odrůdy jako Pinot Grigio a Chardonnay. Vína z této vinice se vyznačují svěžestí, minerálností a jsou ideální jako aperitiv nebo k pokrmům z mořských plodů. 

vinice Elena Walch

► Výroba a odrůdy

Elena Walch se zaměřuje na výrobu kvalitních vín, která odrážejí jedinečnost terroiru Jižního Tyrolska. Mezi nejvýznamnější odrůdy patří Gewürztraminer, Pinot Grigio, Chardonnay a Lagrein.
Díky kombinaci tradičních metod a moderních technologií dosáhne vinařství vynikajících výsledků, což se odráží v četných oceněních a uznáních na mezinárodním úrovni.

Gewürztraminer je jednou z nejvýznamnějších odrůd pěstovaných v oblasti Alto Adige, především díky městu Tramín, které dalo odrůdě její jméno. Tato aromatická bílá odrůda je známá pro své intenzivní květinové a kořeněné aroma, které zahrnuje růže, liči a koření jako zázvor a skořice.

  • Původ: Tramín (Tramin)
  • Charakteristika: Výrazné květinové a kořeněné aroma, plná těla, nízká kyselost.
  • Pěstování: Preferuje chladnější klima a dobře odvodněné půdy, což umožňuje optimální vývoj aromatických látek.

Pinot Grigio je další významná odrůda v produkci Eleny Walch. Tento oblíbený bílý hrozen je známý pro svou svěžest a ovocné aroma.

  • Charakteristika: Svěží, s jemnými tóny hrušky, jablka a citrusových plodů.
  • Pěstování: Nejlepší výsledky dosahuje na chladnějších stanovištích s dobře odvodněnými půdami, což podporuje tvorbu kyselin a zachovává svěžest vína.
  • Vinice: Ringberg u jezera Kaltern, které nabízí ideální podmínky pro tuto odrůdu.

Chardonnay je univerzální bílá odrůda, která se pěstuje po celém světě. V Alto Adige, a zejména ve vinařství Elena Walch, dosahuje výjimečné kvality díky specifickým klimatickým podmínkám regionu.

  • Charakteristika: Bohatá a krémová vína s tóny tropického ovoce, másla a vanilky.
  • Pěstování: Vyžaduje dobře odvodněné, vápencové půdy a chladnější klima, které umožňuje rozvoj komplexních aromatických profilů.
  • Vinice: Kastelaz v Tramínu, poskytující optimální podmínky pro pěstování této odrůdy.

Lagrein je typická červená odrůda z Alto Adige, která produkuje vína s hlubokou barvou a intenzivní chutí. Tato odrůda je méně známá než výše uvedené bílé odrůdy, ale její vína jsou vysoce ceněna pro svou kvalitu a jedinečnost.

  • Charakteristika: Víno má intenzivní barvu, plné tělo a bohaté aroma černého ovoce, čokolády a koření.
  • Pěstování: Vyžaduje teplejší mikroklima a hlubší, dobře odvodněné půdy, které umožňují plný rozvoj chutí a aromat.
  • Vinice: Lagrein se pěstuje na nižších svazích, kde teplota je o něco vyšší, což podporuje vyzrávání hroznů.

► Role Eleniných dcer: Julia a Karoline

Elena Walch není jen úspěšnou vinařkou, ale také matkou dvou dcer, Julie a Karoline, které dnes hrají klíčovou roli ve vinařství. Obě dcery zdědily vášeň pro víno a pokračují v rodinné tradici s důrazem na udržitelnost a kvalitu.

Elena Walch s dcerami - majitelé vinařství v Alto Adige

  • Julia

Julia Walch se zaměřuje na marketing a komunikaci, využívá své znalosti a zkušenosti s propagaci značky na mezinárodní úrovni. Jejím cílem je udržet vysoké standardy kvality a zároveň rozšiřovat povědomí o vinařích z Alto Adige.

  • Karoline

Karoline Walch se věnuje technickým a enologickým aspektům vinařství. Pracuje přímo ve vinicích a sklepích, kde dohlíží na proces výroby vína a zajišťuje, aby každá láhev splňovala přísné kvalitativní požadavky.

 

Elena Walch je symbolem inovace a kvality v italském vinařství. Díky své vášni a odhodlání se Elena stala významnou osobností ve světě vína, a její vinařství se řadí mezi nejlepší v oblasti Alto Adige. S vinicemi Kastelaz a Ringberg vyrábí vína, která jsou ceněna nejen v Itálii, ale i na mezinárodní úrovni. Pokud hledáte výjimečná vína z této oblasti, Elena Walch je zárukou kvality a elegance.