Friuli a jeho vína

Furlánsko Friuli italský region_2

Friuli a jeho vína

Oblast Friuli – známá také jako Furlánsko – se nachází v severovýchodní Itálii, na hranicích s Rakouskem a Slovinskem. Tento region je jedinečný svou geografickou rozmanitostí, která se rozkládá od Alp na severu po nížiny a Jadranské moře na jihu. Vinařství zde těží z výjimečného mikroklimatu, který je výsledkem kombinace alpského, kontinentálního a středomořského klimatu. Tyto podmínky spolu s různorodými půdami, které zahrnují vápencové, jílovité i písčité vrstvy, poskytují ideální prostředí pro pěstování široké škály vinné révy.

 

Typické odrůdy vína

Friuli je známé pro svou širokou paletu pěstovaných odrůd, přičemž nejvýznamnější jsou bílé vína. Region je celosvětově uznáván pro své svěží a aromatické bílé odrůdy, ale pěstují se zde také červené odrůdy.

 Bílé odrůdy

1. Friulano: dříve známé jako Tocai Friulano, je nejtypičtější bílá odrůda oblasti. Víno z této odrůdy má jemnou mandlovou chuť a často také lehce kořeněné aroma. Je ideální pro párování s místními pokrmy, jako je pršut San Daniele.

2. Sauvignon Blanc: v tomto regionu se Sauvignon Blanc projevuje výraznými citrusovými a bylinkovými tóny. Díky chladnějšímu klimatu je zdejší Sauvignon Blanc svěží, s krásně vyváženou kyselostí.

3. Pinot Grigio: jedna z nejoblíbenějších bílých odrůd v oblasti Friuli. Víno z této odrůdy je známé pro svou svěžest, ovocné tóny (zejména hruška a jablko) a jemnou minerálnost.

4. Ribolla Gialla: tato stará místní odrůda je dnes opět v centru pozornosti. Víno z Ribolla Gialla je svěží, s vysokou kyselostí a lehkými citrusovými a květinovými tóny.

5. Chardonnay: i když je Chardonnay mezinárodní odrůda, v Friuli se jí dostává zvláštní pozornosti. Díky místnímu klimatu a terroiru získává víno plnost, přičemž si uchovává svěží kyselost a ovocný charakter.

Červené odrůdy

1. Merlot:  voblasti Friuli se Merlot pěstuje již dlouhou dobu a je jednou z nejvýznamnějších červených odrůd. Vína jsou plná, s tóny třešní, bobulového ovoce a někdy i jemné kořenitosti.

2. Refosco dal Peduncolo Rosso: tato autochtonní odrůda je typická pro Friuli a dává silná vína s výraznými tóny červeného ovoce, tříslovinami a lehkým kořeněným závěrem.

3. Schioppettino: Další místní červená odrůda, která vytváří vína s jemnými tříslovinami a pikantními tóny černého pepře a lesních plodů.

 

►Označení původu Friuli Venezia Giulia

Vinařské Friuli, to je 18 tisíc hektarů vinic, devět apelací DOC a dvě DOCG.

Friuli Venezia Giulia je region na severovýchodě Itálie, který se pyšní jedním z nejprestižnějších vinařských označení původu v zemi. Toto označení, známé jako Denominazione di Origine Controllata (DOC) a Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), zajišťuje, že vína vyrobená v této oblasti splňují přísné kvalitativní standardy, které odrážejí jedinečnost místního terroiru.


► Nejlepší vína a oblasti

Friuli je rozděleno do několika významných vinařských oblastí, které produkují některá z nejlepších italských vín.

* Collio Goriziano DOC
Tato oblast, ležící na hranici se Slovinskem, je jednou z nejznámějších a produkuje jedny z nejlepších bílých vín v Itálii. Vína z Collio jsou často plná, aromatická a mají dlouhý potenciál zrání. Typické odrůdy zde zahrnují Friulano, Sauvignon Blanc a Pinot Grigio.

 * Colli Orientali del Friuli DOC
Zde najdete opravdovou rozmanitost  – pěstují se zde jak bílé, tak červené odrůdy. Zdejší vína mají výraznou mineralitu, která je výsledkem vápencových a jílovitých půd. Kromě tradičních odrůd jako jsou Friulano a Ribolla Gialla, se zde pěstuje také Refosco a Merlot.

 * Grave del Friuli DOC
Najdeme v západní části regionu, tato oblast je známa produkcí kvalitních a přístupných vín. Vína z Grave del Friuli mají lehčí charakter a jsou často ovocnější, ideální pro každodenní pití.

 * Carso DOC
Oblast Carso, nacházející se v blízkosti Terstu, je specifická svým vápencovým podložím a chladnějším klimatem. Tato oblast produkuje vína s vysokou kyselostí a minerálním charakterem, a to jak bílá (zejména Vitovska), tak červená (Terrano).

 

► Zajímavosti regionu

- Pršut San Daniele: vedle vín je Friuli známé také pro svou gastronomii. Pršut San Daniele, sušená šunka, je jedním z nejslavnějších produktů regionu a je ideálním společníkem pro místní vína.

- Víno a kultura: Friuli je domovem mnoha malých, rodinných vinařství, která kombinují tradiční postupy s moderními technikami. Tato vinařství často pořádají degustace a prohlídky, které jsou skvělou příležitostí k objevování místní kultury.

- Oranžová vína: Friuli je jedním z průkopníků produkce oranžových vín, která vznikají delším kontaktem šťávy s hroznovými slupkami. Tato vína mají výrazný charakter a jsou stále populárnější mezi znalci vína.

 

 

Friuli - Furlánsko je region, který v sobě spojuje bohatou historii, rozmanitou geografii a vášeň pro víno. Díky svému jedinečnému mikroklimatu a půdním podmínkám je ideálním místem pro pěstování různorodých odrůd, které dávají vzniknout výjimečným vínům. Ať už jste milovníkem bílého, červeného nebo oranžového vína, Friuli nabízí něco pro každého. Tento region je skutečným pokladem italského vinařství, který si zaslouží pozornost každého, kdo si cení kvalitního vína.

 

kde najdeme Friuli

 

  ⇐ ZPĚT    k nabídce vín oblasti  

 

Friuli víno, Furlánsko, Italská vína, Odrůdy vína Friuli, Friuli Venezia Giulia, Bílé víno Friuli, Friulano odrůda, Sauvignon Blanc Friuli, Pinot Grigio, Ribolla Gialla, Červená vína Friuli, Refosco dal Peduncolo Rosso, Schioppettino, Collio Goriziano DOC, Colli Orientali del Friuli DOC, Víno a terroir Friuli, Vinařské oblasti Itálie, Vína severovýchodní Itálie, Geografie Friuli, Piemontská vína.