Vinařství Brigaldara

 

Vinařství Brigaldara: tradice, kvalita a inovace v srdci Valpolicelly

Vinařství Brigaldara tradice kvalita a inovace v srdci Valpolicelly

Vinařství Brigaldara se nachází v srdci italské oblasti Valpolicella (Benátsko), na malebných pahorcích nedaleko Verony.
Toto vinařství má bohatou a dlouhou historii, sahající až do středověku, přičemž první zmínky o oblasti Brigaldara se datují do 13. století.
Brigaldara, jak ji známe dnes, je především ztělesněním vášně a preciznosti v pěstování vína, což je zásluhou rodiny Cesari, která toto vinařství spravuje.

Historie vinařství Brigaldara

Vila Brigaldara, která je centrem vinařství, byla postavena v 15. století a po staletí je obklopena vinicemi, které jsou svědkem proměn ve způsobu pěstování a zpracování vína. Rodina Cesari získala tuto nemovitost v polovině 20. století a pod jejich vedením se Brigaldara stala jedním z nejvýznamnějších vinařství v oblasti Valpolicella. Stefano Cesari, současný majitel a vinař, se vždy soustředil na dosažení nejvyšší kvality, ať už to znamená jakékoliv úsilí. Díky jeho přístupu se Brigaldara zařadila mezi špičku v oblasti a získala celosvětové uznání.

V roce 1995 se Brigaldara stala zakládajícím členem sdružení Amarone Families, které se zaměřuje na ochranu a propagaci tradiční výroby Amarone della Valpolicella, jednoho z nejznámějších a nejvyhledávanějších vín této oblasti.

Brigaldara italské vinařství_1

Pěstované odrůdy 

Vinařství Brigaldara se specializuje na typické odrůdy pro oblast Valpolicella, zejména Corvinu, Rondinellu a Molinaru.
Tyto odrůdy jsou klíčové pro výrobu místních vín, jako je Amarone, Ripasso della Valpolicella, Valpolicella Classico Superiore a dalších.

Amarone della Valpolicella, nejikoničtější víno Brigaldary, je vyráběno pomocí tradiční metody appassimento, která zahrnuje sušení hroznů po sklizni po dobu několika měsíců.Tento proces koncentruje cukry a chuťové složky v hroznech, což dává vínu jeho hluboký, komplexní charakter s tóny sušeného ovoce, koření a jemných taninů. Po fermentaci zraje Amarone několik let v dřevěných sudech, což přispívá k jeho rafinované chuti a bohaté struktuře.

Ripasso della Valpolicella je další typické víno Brigaldary, známé jako "baby Amarone". Vyrábí se technikou Ripasso, kdy je mladé víno Valpolicella znovu fermentováno na slupkách z Amarone, což dodává vínu větší tělo a komplexitu.

Valpolicella Classico Superiore je elegantní, svěží a ovocné víno, které se zpracovává v nerezových tancích, a následně zraje ve velkých dubových sudech. Výsledkem je jemné víno s vyváženou tříslovinou a příjemnou pitelností.

vína vinařství Brigaldara

Další vína z Brigaldara

Kromě výše zmíněných vín Brigaldara nabízí i další vysoce kvalitní produkty, které si získaly srdce milovníků vína po celém světě:

  • Recioto della Valpolicella: Toto sladké červené víno, vyráběné z hroznů sušených podobně jako u Amarone, je bohaté na tóny sušených třešní, fíky a čokolády. Je ideální k dezertům nebo k sýrům s modrou plísní.

  • Soave: Elegantní bílé víno, které je svěží a minerální s jemnými květinovými a ovocnými tóny. Je vyrobeno z odrůdy Garganega a je skvělou volbou k lehkým předkrmům nebo rybám.

  • Grappa di Amarone: Destilát vyrobený z matolin po lisování Amarone, který je destilován tradiční metodou a zraje v malých dubových sudech, což mu dodává jemnost a komplexní aromatický profil.

Brigaldara a budoucnost

Brigaldara je vinařství, které si dokázalo udržet svou autenticitu a tradici, a zároveň se neustále přizpůsobuje moderním požadavkům na kvalitu a udržitelnost. Stefano Cesari a jeho tým pracují s respektem k přírodě, což se odráží nejen ve vysoké kvalitě vín, ale i ve způsobu péče o vinice a okolní krajinu. Vína z Brigaldara jsou tak nejen vynikajícím gastronomickým zážitkem, ale také odrazem hlubokého vztahu mezi člověkem a přírodou.

Brigaldara italské vinařství Valpolicella

 

zpět na výběr vín