Montefalco Sagrantino CHIUSA di PANNONE DOCG Antonelli San Marco
Sagrantino – původní odrůda z okolí města Montefalco, První zmínky jsou ze 16. století, kdy se pěstování vína věnovali především františkánští mniši v Assisi (region Umbrie) a víno používali i k náboženským rituálům. Z toho je i odvozené jméno odrůdy – Sagrantino.
Kategorie: | červená vína |
---|---|
Region: | Umbrie |
Ročník vína: | 2015, 2016, 2018 |
Objem: | 0,75 l |
Země původu: | Itálie |
První rok výroby
2003
Vinice
Chiusa di Pannone (2,70 ha). Výsadbový rok 1995. Nadmořská výška 400 metrů nad mořem, jižní expozice, řádky orientované podle svahu. Šestá rostlina s asi 5 000 vinic / hektar). Půda pleistocénního původu, jílovitá vápnitá, bohatá na štěrky a fluviálně-lakustrinní konglomeráty.
Sklizeň
Obecně na konci října s manuální sklizní hroznů.
Vinifikace
Naplnění maceračních nádrží gravitací po třídění hroznů. Fermentace na kůži po dobu 3-4 týdnů; jablečno-mléčná fermentace prováděná ve dřevě.
Zrání
zraje po dobu nejméně 30 měsíců v převážně velkých dubových sudech. Před plněním do lahví několik měsíců spočívá v betonových nádržích.
Ochutnávka
Intenzivní rubínově červená barva. Bohatý a silný nos, éterický a velmi složitý. Typicky se vyznačuje tóny ovoce a aromatických bylin, kde vynikají citrusové plody, třešně, bobule, máta a oregano. Na patře je to velmi strukturované víno se silným a integrovaným taninem. Víno, které se nejlépe projevuje dlouhým zráním v láhvi.
Párování
Doprovází grilované a pečené maso, dušené nebo dušené červené maso, zvěřinu a staré tvrdé sýry.
Optimální doba spotřeby
Montefalco Sagrantino obecně dosáhne plné zralosti 10–15 let po sklizni a je schopen zrání v lahvi po dobu více než 30 let.
Teplota podávání
18 ° C
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.