Santadi, Strana 2
Cantina Santadi (také známá jako Cantina di Santadi) je výrobce vína se sídlem v jihozápadním rohu Sardinie, asi 60 km (40 mil) západně od Cagliari, hlavního města italského ostrova.
Panství bylo založeno v roce 1960 jako malé družstvo pěstitelů vína, koordinované Radou pro pozemkovou reformu Sardinie (ETFAS).
Za cíl si dali nelehký úkol - zdůraznit specifičnost velmi zajímavé oblasti Sulcis na jihu Sardínie a představit světu odrůdy vín, které se zde pěstují v mimořádné kvalitě.
Od té doby jsou tedy preferovány místní odrůdy – červená odrůda Carignano a bílé odrůdy Vermentino, Nuragus a Nasco.
Většina vín produkovaných Cantina Santadi má regionální certifikaci (DOC nebo CHOP), včetně standardních vín a špičkových vín Carignano del Sulcis. Ostatní štítky v této řadě mají označení IGT a PGI.
Vinařství Santadi také vyrábí Grappu z pokrutin Carignano a fortifikované víno ze směsi červených odrůd hroznů.
Všechna vína před lahvováním zrají v kádích nebo nerezových tancích.
Kvalitnější červená vína s etiketou Excellence také zrají ve francouzských dubových barikových sudech a před uvedením na trh zrají několik měsíců v lahvi.
Ve vlastnictví vinařství je celá řada vinic rozložených na ploše přibližně 3000 hektarů (7413 akrů) v dolní oblasti Sulcis.
Tato pobřežní oblast se může pochlubit rozmanitou krajinou a složením půdy typicky písku, jílu a vápence.
Začátkem devadesátých let si nové vedení družstva postavilo před sebe velmi ambiciózní projekt, kdy se rozhodlo vinařství zásadně zmodernizovat, soustředit se na pěstování tradičních odrůd a tím zdůraznit specifičnost velmi zajímavé oblasti Sulcis na jihu Sardínie.
S tím souvisí i maximální důraz na kvalitu vína, jako konzultanta přizvali ke spolupráci jednoho z nejrenomovanějších italských a světových enologů Giacomo Tachis.
Dnes je Cantina Santadi jedním ze dvou nejlepších sardinských vinařství a je pojmem i v celosvětovém měřítku.
Typická vína pro toto vinařství je skvostné bílé Vermentino, Nuragus, Nasco a červené Carignano.