Etna Rosso DOC. Tenuta delle Terre Nere

Objevte Etna Rosso DOC z vinařství Terre Nere, výjimečné červené víno zrozené na úpatí sopky Etny. Hrozny Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio pochází z historických vinic, které se nacházejí na chladnějších severních svazích Etny, v impozantní nadmořské výšce 700 až 900 m. Dvojice sopečné půdy a dramatických teplotních rozdílů mezi dnem a nocí dodává vínu jeho charakteristickou eleganci, jemné, ale strukturované třísloviny a unikátní minerální projev.

 

Značka: Terre Nere
780 Kč
Kategorie: červená vína
Region: Sicílie
Ročník: 2020, 2021, 2022
Alkohol %: 13,5
Objem: 0,75 l
Odrůda: Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio
Původ: Itálie
Ročník: 2020
skladem
780 Kč
Ročník: 2021
skladem
780 Kč
Ročník: 2022
skladem
780 Kč

Vinařství Terre Nere se zaměřuje na vyjádření jedinečného sopečného terroiru Sicílie prostřednictvím Etna Rosso DOC. Cílem je ztělesnit eleganci a komplexnost, kterou propůjčuje vysoká nadmořská výška starých vinic. Výsledkem je víno, které si díky pěstování na severním svahu a chladným nocím uchovává svěžest, srovnatelnou s těmi nejlepšími víny ze severu Itálie.

• Region a jeho specifika
Vinice se nacházejí v obcích Castiglione di Sicilia a Randazzo na severním svahu Etny, v nejvyšší nadmořské výšce, kde se réva na starém kontinentě pěstuje. Klima zde formuje intenzivní slunečný úpal přes den a chladné noci, což má zásadní vliv na rozvoj aromat a kyselin, které činí vína mimořádně jemná a elegantní. Sopečná půda bohatá na minerály a železo dodává vínu jeho charakteristický minerální projev. Extrémní podmínky vedou k velmi pozdní sklizni, sběr hroznů probíhá koncem října, což je druhý nejpozdnější sběr celé Itálie.

• Unikátní vlastnosti vína
Víno se vyrábí ze dvou klíčových domorodých odrůd: Nerello Mascalese (přibližně 95 %) a Nerello Cappuccio (přibližně 5 %). Nerello Mascalese je díky své jemnosti a struktuře často přezdíván Pinot Noir Etny. Hrozny pochází z vinic o stáří 20 až 50 let, což zajišťuje hloubku a koncentraci.

• Výroba vína
Po ručním sběru probíhá tradiční vinifikace. Fermentace často probíhá v nerezových tancích s řízenou teplotou. Víno zraje ve velkých, neutrálních dubových sudech (botti) po dobu minimálně 12 měsíců, aby se zakulatily jemné třísloviny a podpořila elegantní struktura, aniž by byla zastřena jeho mineralita.

• Barva vína
Víno má světle rubínovou, až granátovou barvu, s tendencí k cihlovým odstínům s věkem. Barva je typicky světlejší a transparentní, připomínající burgundské.

• Aroma
Aroma je komplexní a elegantní, s tóny červeného ovoce, jako jsou třešně a brusinky. Přidává se zřetelný minerální podtón, zemité a kouřové nuance, doplněné o květinové tóny fialek a koření.

• Chuť
V chuti je Etna Rosso DOC suché, se středním tělem a svěží, živou kyselinou, která vínu dodává dlouhou perzistenci. Jemné třísloviny jsou hedvábné a dobře integrované. Chuť je lahodná a minerální, s ovocným profilem.

• Párování s jídlem
Ideální k lehčím úpravám červeného masa, drůbeži, houbovým pokrmům, zvěřině a vyzrálým sýrům. Díky své eleganci a kyselině se hodí i k rybám s masitou texturou.

• Doporučená teplota podávání
Doporučuje se servírovat při teplotě 16–18 °C.

• Potenciál archivace
Víno si zachovává potenciál zrání po dobu 5–10 let.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

potvrzení věku 18